vrijdag 9 oktober 2015

Verslagje van een fruitdagje, vrijdag 9 oktober 2015

Verslagje van een fruitdagje, vrijdag 9 oktober 2015

Hip hoi wij rijden 's morgens naar de fruitveiling in Glabbeek. Mateo, Isaac, Phebe en Keano (lln uit klas juf Kim) rijden mee in de auto van juf Jolijn. Ruken rijdt mee met nog andere kids in de auto van juf Gitte (logo).
We krijgen een rondleiding en mogen alles mee volgen. Brrr.... wat is het hier koud! Hoe komt dat? Meneer legt alles rustig uit. Hier liggen appels en peren opgeslagen in grote houten kisten in reuzegrote frigo's, zelfs 9 maanden lang! We mogen eens gaan piepen in zo een grote gele frigo! Brrr... koud!!! En hoe hoog staan de kisten gestapeld!

Isaac en Mateo hebben al snel de appels in de kisten gezien en willen maar al te graag eens knabbelen aan zo een appeltje :-) 

Ondertussen zien we veel camions en tractors arriveren en vertrekken. Ook rijden er heftrucks rond, dat trekt onze aandacht!!! 

We krijgen op de veiling een appel en mogen daarna in het cafetaria onze boterhammen opeten.

We hebben nog een uurtje tijd voor we bij de appelboer Vanhellemont in Meensel-Kiezegem mogen zijn. Dus gaan we nog eventjes naar een speeltuintje in de buurt. Joepie!!!! Even onze energie kwijt na zo aandachtig luisteren in de veiling! En het zonnetje schijnt, dus dubbele pret!

Dan naar de appelboer! Het is eigenlijk een appelboerin, Jeanine, die ons SUPER (echt waar) uitleg geeft!
Ze vertelt ons hoe we moeten plukken! We mogen niet trekken, want dan krijgen de appels blutsen. Ze leert ons in welke maanden we kunnen plukken en in welke maanden er gesnoeid kan worden. Ook welke diertjes goed zijn voor de bomen en welke niet!
We gaan samen met haar ook naar de frigo's kijken, deze zijn blauw en we mogen er zelfs een keertje in ... amai... wat is dat koud!!! En ook hier staan fruitkisten hoog gestapeld! En wat zien we dan plots: een machine die fruitkisten omhoog heft en in een bad plaatst. We zien hoe peren in bad gaan .... dat is grappig!! Daarna gaan ze een band op en worden ze mooi in een kistje gelegd. Sommige peren hebben al een stickertje gekregen. Kijk maar naar de foto, deze gaan naar de Delhaize. 

Dan mogen we verschillende soorten appels en peren proeven mmm... de ene al lekkerder dan de andere. Ook sapjes proeven njam njam .... smaakvol!!

Hé dit was een leuke dag en wat hebben we veel geleerd!!! SUPER!!!!

Fijn weekend en geniet samen met je kind nog van de foto's!
groetjes juf Jolijn
                                      Op de veiling in Glabbeek



                                                     de frigo's









                                                Even stoppen in een speeltuin, we hebben nog even tijd





                                          En dan naar het fruitbedrijf Vanhellemont in Meensel-Kiezegem


                                               peren in bad, fascinerend om naar te kijken!


                                                    Deze gaan naar de Delhaize heeft Phebe gezien

                                             Klaar om te proeven!












                                                de machine die de fruitkisten in het bad doet

Geen opmerkingen:

Een reactie posten